김상민 교수

Kim Sang-Min

INFO

  • 소속캠퍼스한국과학기술연구원 스쿨
  • 전공 바이오-메디컬 융합
    (생물화학)
  • 연락처033-650-3640
  • 출신전공농생명공학
  • 학위박사
  • 최종출신대학서울대학교
  • 이메일

연구분야

천연물 화학, 식물 천연물 생합성, 기능성 식품 개발, 미세조류 응용연구

Natural Product Chemistry, Natural Product Biosynthesis in Plants, Development of Functional Food, Microalgal Application

대표연구실적

-  목일균 외 4인/Fucoxanthin bioavailabilty from fucoxanthin-fortified milk: In vivo and in vitro study/Food Chemistry/2018.03 -  구송이 외 3인/Preparation of fucoxanthin-loaded nanoparticles composed of casein and chitosan with improved fucoxanthin bioavailablity/Journal of Agricultural and Food Chemistry/2016.11 -  목일균 외 3인/Development, quantificaion, method validation, and stability study of a novel fucoxanthin-fortified milk/2016.07

논문(최근 5년)

-  Evaluation of the anti-obesity effect of the microalga Phaeodactylum tricornutum[한국응용생명화학회지 = JOURNAL OF THE KOREAN SOCIETY FOR APPLIED BIOLOGICAL CHEMISTRY,2016-04-01] -  Development, Quantification, Method Validation, and Stability Study of a Novel Fucoxanthin-Fortified Milk[Journal of agricultural and food chemistry,2016-07-25] -  Identification of antioxidant in Lamiaceae vegetables by HPLC-ABTS and HPLC-MS[Chiang Mai University Journal of Natural Sciences,2016-01-01] -  High-throughput and direct measurement of androgen levels using turbulent flow chromatography liquid chromatography-triple quarupole mass spectrometry (TFC-LC-TQMS) to discover chemicals that modulate dihydrotestosterone production in human prostate cancer celss[Biotechnology letters,2018-02-01] -  Anti-obesity effect of standardized extract of microalga pheodactylum tricornutum containing fucoxanthin[MARINE DRUGS,2019-05-27] -  Effect of temperature, light, and pH on the stability of fucoxanthin in an oil-in-water emulsion[FOOD CHEMISTRY,2019-04-01] -  Fucoxanthin bioavailability from fucoxanthin-fortified milk: in vivo and in vitro study[FOOD CHEMISTRY,2018-03-13] -  Preparation of fucoxanthin-loaded nanoparticles composed of casein and chitosan with improved fucoxanthin bioavailability[JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY,2016-11-23] -  Growth of dropwort plants and their accumulation of bioactive compounds after exposure to UV lamp or LED irradiation[HORTICULTURE ENVIRONMENT AND BIOTECHNOLOGY,2018-05-16] -  Comparison of static and dynamic in vitro digestion models to estimate the bioaccessibility of lutein in lutein-rich foods[APPLIED BIOLOGICAL CHEMISTRY,2018-06-12] -  Growth and bioactive compounds as affected by irradiation with various spectrum of light-emitting diode lights in dropwort[HORTICULTURE ENVIRONMENT AND BIOTECHNOLOGY,2017-03-16] -  The protective effect of antioxidant enriched fractions from colored potatoes against hepatotoxic oxidative stressin cultured hepatocytes and mice[JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY,2016-07-08] -  Evaluating the effects of a newly developted nutrient solution on growth, antioxidants, and chicoric acid contents in Crepidiastrum denticulatum[HORTICULTURE ENVIRONMENT AND BIOTECHNOLOGY,2016-10-27] -  Cloning of a novel endogenous promoter for foreign gene expression in Phaeodactylum tricornutum[APPLIED BIOLOGICAL CHEMISTRY,2016-11-18]

특허(최근 5년)

-  고속 액체 크로마토그래피 장치 및 이를 이용한 물질 스크리닝 방법[2018-11-19] -  푸코잔틴을 포함하는 디하이드로테스토스테론 과다생성에 의해 유발되는 질병 예방 및 치료용 조성물[2018-01-09] -  LB 배지를 포함하는 미세조류 배양용 배지 조성물[2017-11-10] -  미세조류의 배양 농도 또는 푸코잔틴, 클로로필 생산을 증대시키는 미생물 스타피아 또는 스타피아 배양물[2017-11-10] -  인간상피세포 성장인자 또는 피부침투성 인간상피세포 성장인자 발현용 벡터 및 상기 벡터로 형질전환된 미세조류[2019-08-19] -  Boc 화합물을 이용하여 아민기를 포함하는 화합물을 분석하는 방법[2019-07-04] -  식물 영상 처리 장치 및 방법[2019-04-25] -  지치 추출물을 유효성분으로 포함하는 염증성 눈 질환 예방, 개선 또는 치료용 조성물[2019-03-25] -  배초향을 재배하는 방법[2018-11-01] -  실리마린을 포함하는 장 건간 개선용 조성물[2018-10-11] -  유청 단백질 기반의 푸코잔틴 미세분말 및 이의 제조방법[2018-07-03] -  카세인 기반의 푸코잔틴 미세분말 및 이의 제조방법[2018-07-03] -  베타 사이클로덱스트린 기반의 푸코잔틴 미세분말 및 이의 제조방법[2018-07-03] -  키토산으로 코팅된 카세인 기반의 푸코잔틴 미세분말 및 이의 제조방법[2018-07-02] -  생두 커피콩 및 아임계수를 이용하여 커피를 제조하는 방법[2018-06-01] -  홍국 추출물을 포함하는 장 건강 개선용 조성물[2018-05-23] -  미나리 추출물을 포함하는 골질환의 예방, 개선 또는 치료용 조성물[2017-08-14] -  유색감자를 포함하는 면의 제조방법[2016-06-02]